zboara puiule schimbare carantina covid work from home familie birou colegi schimbare

Zboară, puiule, zboară!

Iată că a venit și mult așteptata zi de 15 mai, când libertatea parcă ni s-a părut mai prețioasă ca niciodată, noi uitând de fapt că și în ultimele 2 luni am fost liberi, cel puțin în gândire, și asta e tot ce contează. Nici bine nu s-au relaxat măsurile, că orașul parcă s-a repopulat, ca și când cineva ar fi strigat în gura mare “Zboară, puiule, zboară!” Și am zburat! Prin parcuri, pe străzi, la birou, oriunde, numai să dăm frâu liber dorinței de escapadă! E cumva normal sentimentul, însă mai important e să ne canalizăm toată energia acumulată spre a gândi soluții pentru a ne simți bine și a fi productivi pe termen lung, în contextul în care ne-am schimbat modul de lucru și de viață.

Hai să lăsăm în primă fază doar mintea să zboare, dincolo de geamul dormitorului transformat în birou. Muncim de acasă și mai departe de 15 mai, susținem interviurile online, așa cum am făcut-o în ultimele 2 luni și am văzut că se poate, important e să rămânem cu mintea deschisă și să explorăm oportunități noi, să ne focusăm pe acele beneficii descoperite odată cu COVID. Nu avem decât să ne adaptăm, dacă nu am făcut-o încă și să ne raportăm inteligent la tot ce ni se întâmplă. Realitatea nu se va schimba prea curând, iar felul în care resimțim totul e vital pentru starea noastră de bine și de productivitate pe mai departe. Chiar și din colivia noastră, de acasă, putem fi liberi și putem proiecta noi planuri de acțiune, readapta proiecte mai vechi ori iniția altele ajustate contextului curent.

Vom “zbura” în concedii la munte și la mare, probabil vom aprecia mai mult meleagurile natale, însă la birou lucrurile se vor schimba cu siguranță: vom sta la distanță de colegi, vom comunica mai mult în online, masa de prânz nu va mai fi șueta faină cu echipa, ci mai degrabă sandvișul mâncat pe tastatură, în propriul birou, contractul de muncă se va semna cu mască și mănuși, iar prima zi de muncă a noului coleg va începe cu un “Bine ai venit!” spus de la 1.5 m distanță. Vom învăța o “altfel” de socializare la birou și chiar si ieșitul la țigară va fi o miniaventură, însă cu siguranță vom găsi din nou frecvența comună și vom reuși să profităm frumos de o pauză la locul de muncă.

Avem suficiente resurse de creativitate în așa fel încât să ne adaptăm mersului la birou, în condițiile în care jucăm un fel de X și 0 (birourile marcate cu “X” trebuind să rămână neocupate) sau lucrului de acasă. Am învățat că echilibrul e cheia – să reușești să balansezi viața de familie, cu tot ce presupune statul acasă pe o perioadă îndelungată, cu sarcinile de birou, ședințele zilnice și weekend-urile când vrei și să te relaxezi, dar și să răspunzi la e-mailurile restante. Dincolo de toate, e important și de ajutor să găsești acel “ceva” care îți bucură sufletul – fie că e vorba de o pasiune mai veche, de care nu ai avut timp până acum, fie că ai descoperit o nouă vocație sau vrei pur și simplu să te reinventezi.

Atunci când, chiar și fără aripi, mintea noastră cutreieră mări și țări, mai mult si mai departe decât atunci când nu exista nicio restricție, când reușim să punem pe picioare proiecte frumoase, împreună cu echipa și când vedem oportunitatea dincolo de provocări, înseamnă că ne-am regândit corect prioritățile și am reușit adaptarea. La birou sau nu, acasă sau în concediu, libertatea gândirii ne aparține, așa că, haideți să o folosim frumos și înțelept!