Prima zi nu se uită

De ce unii angajați rămân la același loc de muncă pentru mai mult timp, chiar dacă sunt demotivați (și îi demotivează și pe cei din jurul lor)? Printre altele, pentru că le e teamă de schimbare. Job nou, proceduri noi, oameni noi! Există o presiune de necontestat care planează asupra primei zile într-o companie. Internetul abundă în sfaturi care mai de care mai “valoroase” pentru noul venit (niciodată pentru companie), cu ajutorul cărora să faci o primă impresie “wow” încă din prima zi.

Cum să te comporți, ce să faci, ce să nu faci, când să vorbești, când să asculți, reguli peste reguli, toate complicând parcă și mai mult situația și amplificând emoțiile. Dar ce-ar fi să te comporți natural, să nu încerci să impresionezi, să nu joci niciun rol. Pur și simplu să ai aceeași abordare ca la interviul de angajare. E uman să ai emoții, ca atunci când încerci ceva pentru prima dată (un amalgam de curiozitate, entuziasm, poate teama de necunoscut), însă asta îți conferă un plus de motivație și te face să trăiești totul la intensitate maximă.  E nocivă presiunea care se pune pe noul venit, de a face “impresie bună”, ca și când colegul cel nou trebuie să demonstreze din prima zi că își merită locul acolo. Evident că îl merită, din moment ce a trecut printr-un proces de recrutare, evaluări și discuții multiple.

“Nu o să-ți amintești toate detaliile primei zile în companie, nu o să ții minte nici numele colegilor, asta e clar, însă îți vei aminti felul în care te-ai simțit”

Cred că “succesul” primei zile ține foarte mult de cum percepi mediul de lucru, oamenii pe care-i întâlnești, și mai ales, felul în care te fac să te simți – e vorba de latura emoțională, dincolo de orice. Bineînțeles că un proces de “onboarding” bine gândit ajută, un welcome pack pe care-l găsești pe birou te binedispune, însă nimic nu are farmec fără un zâmbet venit din partea celor pe care-i cunoști pentru prima dată, fără un “Bun venit” spus cu sinceritate.

De ce ai nevoie la început? De umanitate: de o față zâmbitoare (ideal a recruiterului, cu care ai păstrat legătura pe toată durata procesului de recrutare), de căldură și de sentimentul că e un loc fain, care nu te copleșește, ci, dimpotrivă, îți dă încrederea că ai făcut alegerea potrivită. Nu o să-ți amintești toate detaliile primei zile în companie, nu o să ții minte nici numele colegilor, asta e clar, însă îți vei aminti felul în care te-ai simțit și acesta e de fapt aspectul cel mai important care își pune amprenta pe termen lung. Când tragi linie, la final de zi, pleci cu o stare anume – acea stare fie te entuziasmează pe mai departe, fie îți ridică semne de întrebare. Bineînțeles că e vital să nu existe discrepanțe între ceea ce ați povestit la interviul de angajare și ceea ce găsești la fața locului în prima zi. Dacă atât tu, cât și angajatorul, ați fost sinceri încă din faza de interviu, sunt șanse foarte mari ca prima zi să fie începutul unei povești frumoase, de lungă durată.

Îndemnul meu: lasă masca acasă, cel mult o poți folosi cu o seară înainte, să arăți fresh a doua zi!

În rest, ai tot timpul din lume să câștigi respectul și încrederea colegilor/a managerului, nu trebuie să o faci din prima zi! Bucură-te de schimbare și de un nou început!